keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

On tilinteon aika..


Kajaanin Vasu17 Osaksi arkea – Kajaanin malli –hanke on loppusuoralla. Päiväkodinjohtajille pilottitoimintaa esitellessä ja hankeraporttia kirjoittaessa katse kääntyi taaksepäin. Mitä olemme saaneet aikaan?

Hankkeen alkaessa uusi valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelma julkaistiin ja sitä lähdettiin työstämään paikallisesti. Kajaanissa koottiin luvuittain työryhmät, joihin kuuluivat päiväkotien johtajat, varhaiskasvatuksen hallinto, pedamentorit, varhaiskasvatuksen erityisopettajia ja muuta vapaaehtoista vahaiskasvatuksen henkilöstöä. Pedamentorit olivat lähes kaikissa ryhmissä sihteereinä ja olivat myös Kajaanin vasun kirjoitusvastuullisia.
 
Uuden vasun myötä lähdimme myös kartoittamaan Kajaanin varhaiskasvatuksen nykytilaa ja sen kautta miettimään, mihin suuntaan kannattaa suunnata. Pedamentorit tekivät päiväkodeille kyselyjä, joiden kautta herättelimme yksiköitä miettimään omaa toimintakulttuuriaan ja myös sitä, mitkä asiat ovat kunnossa ja mitkä asiat vaativat ehkä mietintää. Miksi toimimme niin kuin toimimme? Onko tälle toimintamallille pedagogisia perusteita vai onko niin vaan aina toimittu? Pedamentorit toteuttivat myös lapsihaastattelun, jossa kysyimme lapsilta mikä on päiväkodissa kivaa, onko heillä kavereita, leikkivätkö aikuiset heidän kanssaan jne. Näin saimme myös lasten äänen kuuluviin vasu-prosessissa.
Uutta vasua on tehty myös huoltajille tutuksi esitteen muodossa. Varhaiskasvatuksen hallinnossa oli erittäin tehokas varhaiskasvatuksen maisteriopiskelija, joka työsti pedamentorin avustuksella huoltajille suunnatun esitteen varhaiskasvatussuunnitelmasta. Esitteet jaettiin kaikille Kajaanin varhaiskasvatuksen asiakasperheille kotiin tutustuttavaksi. Nyt olemme saaneet esitteestä myös käännöksiä ja se löytyy myös englannin-, venäjän- ja arabiankielisenä.

Hyviä koulutuksia järjestettiin Kajaanin ja koko Kainuun varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Saimme kouluttautua mm. osallisuuden, positiivisen pedagogiikan, oppimisympäristöjen ja sensitiivisen vuorovaikutuksen asioista. Koulutuksia oli paljon, mutta kaikkiin niihin osallistuneena voin todeta, että erittäin hyviä koulutuksia ja kouluttajia saimme Kajaaniin!


 
Kajaanissa jatkettiin myös hyväksi koettua pilotointimallia. Pilottiryhmiä koottiin aiheista leikki, vuorohoito, pedagoginen dokumentointi, tvt alle 3v. ryhmissä, tvt 3-5v. ryhmissä ja tvt esiopetuksessa. Jokaiseen pilottiryhmään otettiin 3-4 vapaaehtoisesti ilmoittautunutta päiväkotiryhmää mukaan. Mukaan lähti lopulta yhteensä 19 ryhmää kehittämään omaa toimintaansa. Kunkin aihepiirin pilottiryhmät kokoontuivat noin kerran kuukaudessa miettimään ja keskustelemaan oman aihepiirinsä asioista. Palavereissa jaettiin hyviä kokemuksia, välillä purettiin turhautumista, tutustuttiin ajankohtaiseen materiaaliin aiheesta ja sovittiin ja suunniteltiin yhteistyötä. Kehittäminen lähti oman ryhmän tarpeista käsin, eli ei ollut edes tarkoitus, että kaikki tekevät samaa, vaan kaikki kehittävät omaa, omien tarpeidensa mukaisesti.
 
Pilottitoimintaa esitteleviä julisteita:




 
Pedamentorin rooli näiden pilottien työskentelyssä oli toiminnan kokonaisvaltainen koordinointi. Pedamentori vieraili kaikissa ryhmissä ainakin kerran ja pyynnöstä useamminkin. Tvt-pilottiryhmissä vierailin noin kerran kuussa, koska niissä tarvitsee enemmän rinnalla kulkevaa opastusta. Pedamentori toimi myös kaikkien pilottiryhmien palavereiden kokoonkutsujana ja vetäjänä.

Pilottitoiminnasta saatu palaute on ollut erittäin positiivista. Matkan varrella saattoi välillä tuntua siltä, ettei aika ja resurssit riitä, mutta kuitenkin loppujen lopuksi kaikki pilotteihin osallistuvat ryhmät ovat olleet tyytyväisiä siihen, että ovat lähteneet mukaan. Oman työn kehittäminen ja uuden oppiminen ovat palkitsevia. Kiitosta kuului erityisesti siitä, että piloteissa toimittiin yhteistyössä toisten päiväkotien kanssa ja siitä, että pedamentori oli ulkopuolisena tahona tukena, apuna ja ideoijana matkan varrella. Aika huikea palaute oli myös se, että uuden oppimisesta oli innostuttu niin paljon, että se oli nostanut työhyvinvointia!

Pedamentori koulutti lähes kaikki Kajaanin varhaiskasvatusyksiköt uuden vasun keskeisimmistä sisällöistä. Koulutusta tarjottiin niin kaupungin päiväkodeille, yksityisille päiväkodeille kuin perhepäivähoitajillekin. Koulutuksesta sai hyvät perustiedot uudesta vasusta ja koulutuksen lopuksi osallistujat haastettiin pienissä ryhmissä miettimään, mitä osallisuus, pedagoginen dokumentointi ja leikki merkitsee oman yksikön toiminnan kannalta ja miten niitä voisi edelleen kehittää. Koulutuksista saadun palautteen perusteella, osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä koulutuksen antiin.
 
Pedamentori oli myös aina paikalla päiväkodinjohtajien kokouksissa, jossa hän esitteli ja keskustelutti johtajia uuden vasun teemoista Paljon on tarvetta yhteiselle keskustelulle ja pohdinnalle. Hyvien ideoiden, ajatusten ja käytänteiden jakamiselle tarvitsisi vielä huomattavasti enemmän aikaa. Päiväkodin johtajien mielipiteitä ja ajatuksia kuultiin ja kuunneltiin kehittämistyössä. Uusimpana yhteistyön tuloksena mainittakoon Kajaanin kaupungin ohjeistus katsomuskasvatukseen, jota lähdettiin pohtimaan ja työstämään oph:n ohjeistuksen pohjalta.
 

Päiväkodin johtajan rooli on mielestäni merkittävin yksittäinen tekijä kehittämistyössä. Aikaa löytyy siihen, mikä koetaan merkittäväksi ja tärkeäksi. Johtajalla on valta esimerkiksi mahdollistaa työntekijän pääsyn palaveriin tai koulutukseen ja sitä kautta edistää uutta. Toisaalta taas jos johtaja ei koe asiaa kovinkaan merkitykselliseksi, niin usein käy niin, että aikaa ei silloin asialle löydy. Päiväkodin johtajiin kohdistuva ”käännytystyö” on siis mielestäni merkittävin yksittäinen tekijä kehittämisessä. Jos saa johtajan ymmärtämään asian tärkeyden, niin sen jälkeen henkilöstön mukaan saaminen onkin jo huomattavasti helpompaa!
Paljon on tehty ja iso osa jää tässäkin vielä kertomatta. Nyt on aika kuitenkin pedamentorin kiittää yhteistyöstä kaikkia niitä tahoja, joiden kanssa minulla on ollut ilo tehdä yhteistyötä. Yksin ei kukaan saa paljon mitään aikaan, yhdessä ideoinnissa ja tekemisessä on voimaa! Kiitos!
 
Aurinkoista kesää toivotellen,
 
Riikka
 
P.S. Vaikka minun onkin tullut aika jättää pedamentorin tehtävät, voin ilokseni kertoa, että hanketyö Kajaanissa jatkuu syksyllä uusin tuorein ideoin ja voimin! :)
 
 

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Tieto- ja viestintätekniikka osallisuuden lisääjänä


Olin muutama viikko sitten Oulussa TuleVaisuuden Taikaa 2018 – seminaarissa puhumassa tieto- ja viestintätekniikasta osallisuuden lisääjänä – aiheesta. Osallisuus on Kajaanin varhaiskasvatuksen yhteinen kehittämiskohde ja tieto- ja viestintätekniikan pedagogista hyödyntämistä olen muutaman vuoden treenaillut työssäni, joten koen aiheen itselleni erityisen merkitykselliseksi. Ja nämä kaksi asiaa yhdistyvät mielestäni varhaiskasvatuksessa hyvinkin luontevasti!

Sekä osallisuus että tieto- ja viestintätekniikka ovat molemmat sellaisia aiheita, että niitä ymmärretään usein myös väärin. Tieto- ja viestintätekniikka varhaiskasvatuksessa tarkoittaa monelle sitä, että lapset pelaavat yksin jotain peliä ja tuijottavat pahamaineista ruutua ja muuttuvat passiivisiksi, aggressiivisiksi ja puhumattomiksi. Osallisuus taas ymmärretään väärin siten, että ajatellaan osallisuuden tarkoittavan sitä, että lapset saavat päättää kaikesta, vapaakasvatus on palannut ja mitään ei tarvi tehdä, jos ei taho.

Osallisuudessa on kuitenkin keskeistä se, että jokainen lapsi ja aikuinen tulee kohdatuksi, hyväksytyksi ja kuulluksi sellaisena kuin hän on. Ihmisen mielipiteitä ja ajatuksia kuullaan, kuunnellaan ja arvostetaan. Kaikki me tiedämme, että se että tulee kuulluksi ja arvostetuksi ei suinkaan kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki ajatukset ja toiveet toteutuisivat. Osallisuutta ja sen merkitystä on mielestäni hyvä verrata aikuisten elämään: Osallisuus lähtee jo siitä, että kun tulen työpaikalle, minulle toivotetaan huomenta. Tulen kuulluksi ja nähdyksi jo tällä pienellä eleellä. Osallisuus on sitä, että työpaikan palaverissa voin kertoa asioista oman mielipiteeni ja se huomioidaan ja siitä keskustellaan. Osallisuus on sitä, että jos haluan oppia uuden kielen, voin valita, että menenkö kansalaisopiston kurssille, muutanko kyseiseen maahan asumaan vai lataanko tabletille sellaisen sovelluksen, jolla voi kieltä harjoitella.

Näistä samoista asioista on kyse varhaiskasvatuksen osallisuudessa. lapsi ja lapsi ei ole sama asia, vaan jokainen on oma yksilö omine vahvuuksineen, piirteineen ja mielenkiinnon kohteineen. Osallisuudessa huomioidaan ennen kaikkea yksilöllisyys, minä ja sinä olemme erilaisia ja kelpaamme sellaisena kuin olemme. Lapset oppivat pienestä pitäen arvostamaan omaa ja toisten yksilöllistä erityisyyttä ja oppivat myös kertomaan omat mielipiteet ja ajatukset.

Tieto- ja viestintätekniikka on kokemukseni mukaan hyvä lisä osallisuuden lisäämiseen. Kajaanissa on jokaisessa kaupungin päiväkodissa käytössä iPadeja, joita hyödynnetään monipuolisesti ja ennen kaikkea hyödynnetään pedagogisesti. Laite sinänsä ei tuo juurikaan lisäarvoa toimintaan, mutta se miten sitä osataan käyttää ja hyödyntää, onkin sitten jo eri juttu.

Edelleen kuulee kommentteja, että laitteiden käytön myötä lasten sosiaaliset taidot eivät pääsisi kehittymään. Kajaanin varhaiskasvatuksessa kokemus on päinvastainen. Laitteita käytetään usein pareittain ja esimerkiksi animaatioita tehdään pienissä ryhmissä. Lapset oppivat vuorottelemaan, neuvottelemaan, tekemään kompromisseja, kertomaan omia mielipiteitä, auttamaan kaveria jne. Aika monta sosiaalisia suhteita edistävää harjoitusta!

Tabletit myös monipuolistavat oppimisvälineistöä. Kun opettaja on tietoinen siitä, mikä on toiminnan tavoite, niin monesti se luo myös lisää vaihtoehtoja suoritustavalle. Jos tarkoituksena on esimerkiksi harjoitella A-kirjaimen muotoa, niin silloin ei ole merkitystä sillä, tehdäänkö A-kirjainta kepillä hankeen, kynällä paperille vai sormella tabletin näytölle. Opettaja voi antaa lapsen valita itse, mikä on hänelle mieleisin tapa opetalla asiaa ja kaikissa on sama lopputulos, A-kirjaimen muoto tulee opeteltua.

Meillä aikuisilla on tapa vaatia lapsilta sellaisia asioita, joihin me itse emme taipuisi. Hyvä esimerkki siitä on esiintyminen. Päiväkodin kevätjuhlassa aikuiset kannustavat lapsia lavalle: ”Kaikki menee tuonne eteen laulamaan ja sitten yleisö katsoo teitä! Se on kivaa!”. Aikuisista varmaan aika moni ei lämpenisi tuohon puheeseen, mutta lapsilta me usein odotamme sitä. Tieto- ja viestintätekniikka mahdollistavat myös erilaiset, perinteisestä poikkeavat, esiintymiset. Lasten kanssa voidaan tehdä vaikka animaatio tai kuvata itse elokuva ja se voidaan katsoa osana kevätjuhlaa. Ne lapsista jotka eivät halua lavalle laulamaan, voivatkin ihastella itse tekemäänsä animaatiota isän tai äidin turvallisesta kainalosta.
 
Mukavaa ja aurinkoista kevättä!
 
 
Riikka

tiistai 13. helmikuuta 2018

Kielistä kivaa kipinää kansainvälistymiseen Kajaanin varhaiskasvatuksessa


Opetushallituksen rahoittama Kielistä kivaa kipinää kansainvälistymiseen Kainuussa -hankkeella tuetaan kasvattajayhteisön sitoutumista varhennettuun kieltenoppimiseen. Välillisesti edistetään myös kielellisen ja kulttuurisen moninaisuuden arvostamista, kun lapset saavat kokemuksia erilaisista kielistä ja kulttuureista. Leikin, toiminnallisuuden ja kielimaistajaisten kautta luodaan edellytyksiä myös päämäärätietoisempaan kielten opiskeluun ja osaamiseen.
Kajaanin varhaiskasvatuksen neljässä leikkikerhoryhmässä kielimaistajaisilla lapsia tutustutetaan englannin kieleen henkilökunnan ja natiivipuhujan toimesta. Toiminta lähtee lasten tarpeista ja sisältää paljon sekä leikkiä että tekemien iloa. Englannin kieltä käytetään normaalin leikkikerhotoiminnan lomassa luontevasti suomen kielen rinnalla. Maistajaisilla luodaan pohjaa kielitietoisuudelle ja kehitetään lasten innostusta.

Leikkikerho Viola:



 
 

 
 
Silmun leikkikerho:

Silmun kerhossa naamiaisissa opittiin kasviksia ja  vihanneksia englanniksi
 
 
 
Aikuisetkin oppivat englantia
 
 
Peppi Pitkätossu ja Efraim ovat seikkailleet kaukomailla ja osaavat tietenkin englantia
 
 
Ankkaperheen uimaretki tarinoiden ja laulaen
 
 
Hyvät tavat kunniaan

 
Hyvää huomenta, se osataan. Ja hämähäkkilaulu myös!!
 
Leikkikerho Vikkelät: