tiistai 9. toukokuuta 2017

Pedagogista dokumentointia kehittämässä


Kajaanissa on Vasu17 Osaksi arkea - Kajaanin malli -hankkeen myötä käynnistetty kolme kehittämispilottia, joiden tarkoitus on kokeilemalla kehittää toimintaa uuden vasun suuntaiseksi. Yksi näistä kolmesta kehittämiskohteesta on pedagoginen dokumentointi. Tähän pilottiin lähti mukaan kolme päiväkotia: Seminaari, Pikku-Kettu ja Menninkäinen. Pilottiin osallistumiseen ei vaadittu muuta kuin kiinnostus aiheeseen ja toimintaa on lähdetty kehittämään kunkin ryhmän tarpeista ja tilanteesta käsin ja välillä on pysähdytty yhdessä miettimään ja ideoimaan asioita.

Mitä sitten on pedagoginen dokumentointi ja miten se eroaa dokumentoinnista. Uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa kerrotaan, että pedagoginen dokumentointi on jatkuva ja vuorovaikutteinen prosessi, joka mahdollistaa varhaiskasvatuksen kehittämisen. Nimenomaan tuo vastavuoroisuus ja reflektiivisyys tekevät dokumentoinnista pedagogista. Dokumentit voivat olla mm.  videota, valokuvia, piirustuksia tai vaikka erilaisia kirjoitettuja havaintoja.


Kaikki kehittämispilottiin lähteneet ryhmät ovat nyt kokeilleet toimintansa dokumentointia videoimalla. Melkein joka kerta kun ehdottaa päiväkotiryhmän aikuisille oman toiminnan videointia, siitä herää jonkinlaista vastustusta ja epäröintiä. Harva meistä nauttii itsensä katsomisesta ja kuuntelemisesta videolta ja huomio voi aluksi kohdistua ihan vääriin asioihin, kuten siihen että onko tukka hyvin ja miksi kuulostan noin kummalliselta. Kuitenkin kaikki ne ryhmät, jotka ovat ottaneet tämän askeleen ja uskaltautuneet videoimaan oman ryhmänsä toimintaa, ovat kokeneet sen erittäin mielenkiintoiseksi. Videoinnin avulla voi omaa ja ryhmänsä toimintaa tarkkailla ikään kuin ryhmän ulkopuolelta ja pystyy tekemään huomattavasti paremmin havaintoja kuin yhtä aikaa toiminnan kanssa. Videota voi tarkkailla myös monesta eri näkökulmasta. Voidaan esimerkiksi katsoa, toteutuuko ryhmässä lapsen osallisuus tai voidaan tarkkailla aikuisen toimintaa tai voidaan tarkkailla yksittäisen lapsen toimintaa tai vuorovaikutusta ryhmässä.  Videoiden tarkastelun myötä voidaan sitten lähteä kehittämään ryhmän pedagogiikkaa parempaan suuntaan.

Yksittäisestä lapsesta kuvattuja videoita ja valokuvia voidaan hyödyntää esimerkiksi varhaiskasvatussuunnitelmakeskusteluissa. Niiden kautta voidaan helposti konkretisoida huoltajille lapsen toimintaa, mielenkiinnon kohteita ja syntynyttä huoltakin päiväkodissa huomattavasti selkeämmin kuin vain kertomalla. Osa pedagogisen dokumentoinnin kehittämispilottiin osallistuvista ryhmistä aikookin syksyllä kokeilla videoiden ja valokuvien näyttämistä osana  vasu-keskustelua.
Suosittelen lämpimästi kokeilemaan videointia osana pedagogiikan kehittämistä. Syntynyttä videota ei tarvitsi julkaista missään. Sen voi aluksi katsoa vaikka ihan yksin ja kokemuksen karttuessa videoista voi tehdä osan esimerkiksi tiimipalaverikäytänteitä. Kuvataan pätkä ryhmän toimintaa ja tiimissä yhdessä mietitään, mitkä asiat meillä on jo hyvin ja missä voisimme vielä parantaa!

Kajaanissa sataa parhaillaankin lunta, joten toivon pikaista kesän saapumista meille kaikille! :)
Riikka

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti